Veelgestelde vragen

Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar
buurtbudgetgs@amsterdam.nl

Wat is een buurtbudget?

Een buurtbudget, ook bekend als burgerbegroting, is een proces waar Amsterdammers direct invloed hebben op wat er met een deel van de gemeentelijke begroting gebeurt. In 2019 vond de eerste pilot in Nieuw-West plaats in Slotermeer Noordoost. Nu is heel gebied Geuzenveld, Slotermeer aan de beurt. Bewoners mogen zelf plannen bedenken en direct kiezen hoe het geld wordt besteed. Kijk ook naar het animatiefilmpje voor een uitleg van het proces!

Ik ben geen bewoner van Geuzenveld, Slotermeer maar wil wel graag een plan insturen, kan dat?

Jazeker! Iedereen kan plannen indienen, zolang het plaatsvindt in Geuzenveld, Slotermeer en ten goede komt aan de buurt. (Kijk waar de grenzen van Geuzenveld, Slotermeer zijn op de plannen-pagina)

(Heeft u een idee maar gaat het niet over Geuzenveld, Slotermeer? Kijk naar de opties genoemd in de vraag ‘Ik kon toch al eerder plannen indienen?’)

Waarom is dit buurtbudget alleen voor Geuzenveld, Slotermeer?

In 2020 is de buurtbudget alleen voor Geuzenveld, Slotermeer omdat wij uitbreiden vanuit de wijk Slotermeer Noordoost. Zo wordt de buurtbudget een cyclus. We zetten hierbij in eerst op buurten die extra geld nodig hebben. Daarnaast met een beperkte gebied zodat het mogelijk is om veel bewoners te ondersteunen en motiveren om mee te doen. Maar u hoeft niet in het gebied te wonen om een plan in te dienen! Komende jaren volgen er mogelijk meer wijken in Amsterdam.

Ik kon toch al eerder plannen indienen?

Klopt. U kunt ideeën voor grote of kleine projecten altijd kenbaar maken bij de gebiedsmakelaar van uw buurt of bij de stadsdeelcommissie, ook via de Stem van Nieuw-West. Daarnaast kunt u voor wijkgerichte activiteiten in Nieuw-West een bewonersinitiatief indienen bij Eigenwijks (Geuzenveld, Slotermeer, de Aker, Sloten & Nieuw-Sloten), de Buurtzaak (Slotervaart) of Combiwel (Osdorp). Voor wijk-overstijgende activiteiten kunt u zich wenden tot het fonds van Nieuw-West. Maar nu is extra geld beschikbaar voor plannen waar bewoners uit Slotermeer Noordoost uiteindelijk zelf €500.000 over verdelen.

Ik ben niet zo goed met computers en websites. Hoe kan ik toch een plan indienen en likes verzamelen?

U kunt ook een plan indienen via de Plankaart wat met de bewonersbrief wordt meegestuurd.
En in plaats van 40 likes kunt u ook 40 handtekeningen verzamelen. Noteer dan wel uw naam, de naam van uw plan, één postcode bij elke handtekening, en stuur een foto op via mail/Whatsapp.
Komt u er niet uit? Neem contact op via 06 39004343 of buurtbudgetGS@amsterdam.nl
Wij helpen u graag verder!

Ik heb een plan ingediend, maar ik wil mijn plan graag wijzigen. Kan dat?

U kunt uw plan aanpassen zolang er nog geen likes (of dislikes) zijn uitgebracht of een argument bij is geplaatst. U moet hiervoor ingelogd zijn met het e-mailadres waarmee u uw plan heeft ingestuurd. Is er al wel op je plan gereageerd, maar wil je toch nog wat aanpassen? Mail uw vraag dan naar buurtbudgetGS@amsterdam.nl en dan kijken we hoe we u kunnen helpen.

Hoe kan ik mijn ingediende plan op Buurtbudget Geuzenveld, Slotermeer delen op mijn Facebookpagina, Twitter, Whatsapp, etc.?

Op uw planpagina vindt u rechts bovenaan onder het kopje ‘Deel dit voorstel’ knoppen om uw plan te delen via Facebook, Twitter en e-mail. U kunt natuurlijk ook de URL van je planpagina kopiëren uit de adresbalk van uw internet browser, en deze zelf delen met buurtgenoten. Zorg dat uw plan minimaal 40 likes haalt om door te gaan naar de volgende ronde waarin uw plan wordt beoordeeld op haalbaarheid.

Waarom heb ik 40 likes nodig om mijn plan door te laten gaan naar de volgende ronde?

Stadsdeel Nieuw-West vindt het belangrijk om te weten of er draagvlak in de buurt is voor een plan. Daarom vragen we bewoners ook te reageren op de plannen door middel van argumenten voor en tegen. De argumenten uit de buurt en de likes geven ons een goed beeld van het draagvlak.

Kan ik mijn eigen plan liken?

Ja, u kunt eenmalig uw eigen plan een like geven.

Ik heb me vergist en wil mijn mening veranderen. Kan ik mijn stem en argument nog veranderen?

Ja hoor, dat kan. Door opnieuw op de stemknop ‘voor’ of ‘tegen’ (de like button) te klikken kunt u uw like aanpassen of ongedaan maken. Nadat u een argument geplaatst heeft, kunt u deze wijzigen of verwijderen via de iconen in de rechterbovenhoek.

Mag ik meerdere plannen indienen voor Geuzenveld, Slotermeer?

Ja, dat kan. Alle plannen moeten wel voldoen aan de spelregels, natuurlijk.

Wat gaat er gebeuren na de plan indiening periode?

Alle plannen die 40 likes of handtekeningen hebben worden getoetst op haalbaarheid door het stadsdeel. Dit kan gevolgen hebben voor uw plan. In overleg met u past het stadsdeel eventueel het plan aan. Daarna komen alle haalbare plannen weer op de website. Alle bewoners 12 jaar en ouder van Geuzenveld, Slotermeer ontvangen een stemcode per post om te stemmen op de website. Daarmee kunnen bewoners en ondernemers hun 5 favoriete plannen kiezen en zo bepalen zo welk plannen worden uitgevoerd. Bekijk ook de timeline of de animatiefilmpje op de homepage!

De site werkt niet. Waar moet ik dit melden?

Het spijt ons dat u niet op de site kunt of dat bepaalde onderdelen niet werken. We willen dit snel oplossen. Graag ontvangen wij een e-mail via buurtbudgetGS@amsterdam.nl met daarin een korte uitleg waar het mis gaat en eventueel de URL van de pagina waar het over gaat. Ons team zit paraat om problemen zo snel mogelijk op te lossen!

Hoe veilig is deze site?

Buurtbudget Geuzenveld, Slotermeer neemt beveiligingsmaatregelen om misbruik van en ongeautoriseerde toegang tot persoonsgegevens te beperken.

Meer weten over privacy en beveiliging van persoonsgegevens? Kijk dan onderaan in de footer van deze website voor de privacyverklaring.

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel