Spring naar inhoud

Veelgestelde vragen

Staat het antwoord op je vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar
buurtbudgetgs@amsterdam.nl

De site werkt niet. Waar moet ik dit melden?

Het spijt ons dat u niet op de site kunt of dat bepaalde onderdelen niet werken. We willen dit snel oplossen. Graag ontvangen wij een e-mail via buurtbudgetGS@amsterdam.nl met daarin een korte uitleg waar het mis gaat en eventueel de URL van de pagina waar het over gaat. Ons team zit paraat om problemen zo snel mogelijk op te lossen!

Wat is een buurtbudget?

Een buurtbudget, ook bekend als burgerbegroting, is een proces waar Amsterdammers direct invloed hebben op wat er met een deel van de gemeentelijke begroting gebeurt. In 2019 vond de eerste pilot in Nieuw-West plaats in Slotermeer Noordoost. Nu is heel gebied Geuzenveld, Slotermeer aan de beurt. Bewoners mogen zelf plannen bedenken en direct kiezen hoe het geld wordt besteed. Kijk ook naar het animatiefilmpje voor een uitleg van het proces!

Ik ben geen bewoner of ondernemer van Geuzenveld, Slotermeer maar wil wel graag stemmen. Kan dat?

Nee, helaas. Alleen bewoners en ondernemers van Geuzenveld, Slotermeer van 12 jaar en ouder mogen stemmen. Iedereen die mee mag stemmen ontvangt vanaf 1 oktober 2020 een persoonlijke brief met een unieke stemcode.

Ik woon in Geuzenveld, Slotermeer maar heb geen stemcode ontvangen, hoe kan ik alsnog meedoen?

Wat vervelend! Het kan zijn dat de bezorging van de brieven vertraging heeft opgelopen. Ook kan het zijn dat u in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) een 'indicatie geheim' en/of adresblokkade hebt. In dat geval hebben we uw adresgegevens niet kunnen opvragen en heeft u geen stemcode ontvangen. Had u wel een brief moeten krijgen en heeft u die op 15 oktober nog steeds niet gehad, en wilt u alsnog meedoen? Stuur een mail naar buurtbudgetGS@amsterdam.nl of neem telefonisch contact op, dan kijken we wat we kunnen doen.

Ik ben een ondernemer in Geuzenveld, Slotermeer maar heb geen stemcode ontvangen, hoe kan ik meedoen?

Ondernemers krijgen geen stemcode toegestuurd via de post. Ondernemers mogen wel ook stemmen en kunnen per onderneming een stempas aanvragen door een mail te sturen naar buurtbudgetgs@amsterdam.nl.

Ik ben niet zo handig met computers. Hoe kan ik dan stemmen?

Wij hebben een planboekje gemaakt van alle plannen waar u uit kunt kiezen. U kunt een exemplaar ophalen bij de Huizen van de Wijk: De Honingraat op de Slotermeerlaan 103H of het Pluspunt op de Albardakade 5-7. Ook kunt u een exemplaar opvragen via telefoon/email/ Whatsapp, dan wordt het bij u thuis geleverd. Nadat u 5 plannen hebt gekozen kunt u telefonisch uw stem doorgeven. Hou deze brief bij de hand wanneer u belt, uw stemcode is daarbij nodig.

Ik heb mijn persoonlijke stemcode ingevuld, maar het lukt niet om te stemmen, wat nu?

Een stemcode bestaat uit 12 tekens (cijfer en letters) en is hoofdlettergevoelig. Controleer nogmaals of u alle tekens juist heeft overgenomen. Lukt het nog steeds niet? Stuur dan een mail naar buurtbudgetGS@amsterdam.nl en dan kijken we hoe we u kunnen helpen.

Hoe weet ik zeker dat mijn stem is opgeslagen?

Uw stem is goed opgeslagen als u in stap 4 een bevestiging ziet die zegt; ‘Gelukt, u heeft gestemd!’. Het stemmen werkt in 4 stappen;
- In stap 1 kiest u uw favoriete plannen.
- In stap 2 controleert u in het overzicht of u tevreden bent met uw gekozen plannen.
- In stap 3 vult u de stemcode in die u per post had ontvangen waarna u klikt op de knop ‘Stemmen’.
- In stap 4 ziet u de bevestiging dat uw stem gelukt is.

Ik heb in juni/juli een plan ingediend of een plan geliked, maar er kan niet op gestemd worden. Hoe kan dat?

In totaal zijn er 254 plannen ingediend waarvan er uiteindelijk 98 haalbaar zijn. Als een plan niet tot deze 98 behoort, dan kan er ook niet op gestemd worden. Redenen waarom een plan niet geselecteerd kan zijn:

- Het plan heeft niet de benodigde 40 likes gehaald om door het stadsdeel op haalbaarheid getoetst te worden.
- Het plan is niet als haalbaar beoordeeld.

Als het goed is hebben indieners hierover een mail ontvangen met een uitleg. U kunt in het Archief bekijken hoe uw en andere plannen zijn getoetst. Heeft u geen mail ontvangen en wenst u alsnog een uitleg? Mail dan naar buurtbudgetGS@amsterdam.nl.

Kan ik voor iemand anders stemmen?

De stemcodes zijn persoonlijk geadresseerd. Het is de bedoeling dat iedereen voor zichzelf stemt. Uiteraard kunt u mensen die hulp nodig hebben, ondersteunen bij het invoeren van hun unieke code als zij dat op prijs stellen.

Krijgen de indieners van de winnende plannen het bedrag meteen op hun rekening gestort?

Nee, dat gaat niet zo snel. Eerst wordt gekeken wie het plan gaat realiseren. In sommige gevallen is dat de gemeente zelf, in andere gevallen een bewoner of een maatschappelijke organisatie. Dat hangt helemaal af van de aard van het plan! Ook zijn we gebonden aan Europese aanbestedingsregels, wat inhoudt dat we boven een bepaald bedrag drie offertes moeten aanvragen en het niet vanzelfsprekend is dat de indiener ook het plan gaat uitvoeren.

Ik wil graag een plan indienen voor een volgende ronde van het Buurtbudget. Kan dat?

Leuk dat u zo enthousiast bent over het buurtbudget. Dat zijn wij ook! Dit college heeft geld gereserveerd om de komende jaren verschillende vormen van buurtbudgetten uit te proberen. Wil u op de hoogte gebracht worden wanneer de volgende ronde van buurtbudget van start gaat? Stuur dan een email naar buurtbudgetgs@amsterdam.nl , en dan houden we je op de hoogte.

Waar vind ik de uitslag en hoe is die bepaald?

Op 13 november 2020 is er een feestelijke (mogelijk digitale) bijeenkomst om de uitslag bekend te maken. Ook wordt via deze website bekend gemaakt welke plannen uitgevoerd worden met daarbij een uitleg hoe deze uitslag tot stand is gekomen.

Ik kon toch al eerder plannen indienen?

Klopt. Wilt u zelf iets organiseren in uw buurt? Dan kunt u geld aanvragen voor uw activiteit bij stichting Eigenwijks. Voor geld voor grotere plannen voor het hele stadsdeel kunt u zich wenden tot het fonds van Nieuw-West. De gebiedsmakelaar van uw buurt is uw eerste aanspreekpunt vanuit de Gemeente bij vragen en ideeën. Als u wilt dat de politiek praat over uw idee dan kunt u uw ideeën kenbaar maken bij de stadsdeelcommissie, bijvoorbeeld via de Stem van Nieuw-West. Maar nu is extra geld beschikbaar voor plannen waar bewoners uit Geuzenveld, Slotermeer uiteindelijk zelf €400.000 over verdelen.

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte
refresh

Cancel